Otok Murter nalazi se u sjeverozapadnom dijelu Šibensko-kninske županije. Najveći je i kopnu najbliži otok, odvojen uskim kanalom preko kojega je izgrađen pokretni most. Izvrsno je prometno povezan s obližnjim gradovima i zračnim lukama, a autocesta je udaljena 23 km.

Otok Murter dio je kornatske otočne skupine, najgušće otočne skupine Jadrana i Sredozemlja, u kojoj se nalazi 189 otoka, otočića i hridi. Zbog izuzetne ljepote krajolika te bogate i raznovrsne flore i faune Kornati su proglašeni nacionalnim parkom. U blizini su i nacionalni parkovi Krka i Paklenica te parkovi prirode Telašćica i Vransko jezero.

Otok je poznat po predivnim pješčanim i šljunkovitim plažama: Slanici, Kosirini, Čigrađi, Podvršakama, Lovišćima, Plitkoj vali, Koromašni... i još mnogim malim, skrivenim i netaknutim uvalama.

Veći dio otoka ispresijecan je kilometrima suhozida i poljskih putova, između kojih su plodna polja, bunari i lokve s pitkom vodom. Ako se popnete na neko od brda (Vršinu, Jasenovac, Brdo, Glavatac ili na najviši vrh Raduč, visok 125 m), doživjet ćete neke od najljepših vidika na Jadranu.

Otok je bogat arheološkim nalazištima. Povijest seže u doba kad je otok nastavalo ilirsko pleme Liburni. Potom su Rimljani ostavili tragove svojih naselja, vila i mozaika. Hrvati su na ovo područje doselili još u 8. stoljeću. Brojne crkve i kapelice u naseljima, ali i u poljima, na otočićima i hridima govore o zahvalnosti Bogu i o tradicionalnom načinu života, vezanosti stanovništva za more i zemlju - izvoru svega života i blagostanja.

Na otoku se nalaze četiri prelijepa naselja: Betina, Jezera i Tisno, u općini Tisno, i Murter u općini Murter - Kornati.

Smještaj se nudi u hotelima, apartmanima i kampovima, a za nautičare i u trima marinama i još dvjema na kornatskim otocima. Otok je bogat sportskim sadržajima: opremljenim sportskim terenima, brojnim sportovima na vodi, a postoji i mogućnost iznajmljivanja sportske opreme. Na otoku Murteru neki su od najboljih restorana na Jadranu.

Otočani su nenadmašni domaćini, krotke ćudi, topli, ali diskretni, spremni podijeliti s vama sve svoje blago koje su stoljećima stjecali i brižno čuvali.

Dobro došli na otok Murter!

  STAZE / Otok Murter

STAZA CRKVE


20 km   •   350 m
1,30 - 2 h   •   2/5
Detalji   Otok Murter

Murter najljepši ...


5,5 km   •   179 m
0,45 - 1 h   •   3/5
Detalji   Otok Murter

STAZA KROZ MASLINE


6,7 km   •   109 m
0,30 - 0,45 h   •   1/5
Detalji   Otok Murter

STAZA UZ MORE


12,9 km   •   61 m
1 - 1,15 h   •   1/5
Detalji   Otok Murter