Žirje

Žirje je najudaljeniji naseljeni otok šibenskog arhipelaga, istog otočnog niza kao i Kornati. Zbog svoga geografskog položaja od najstarijih vremena nadzirao je plovidbu ovim dijelom Jadrana. Vojno značenje otoka najočitije je na utvrdama Gradina i Gušterne (prva polovina VI. st.), kao i na Zvizduljama, lokaciji obalnog topništva iz Domovinskog rata.

Obala Žirja je razvedena i ima velik broj većih i manjih uvala (Mala i Vela Stupica, Tratinska, Muna ...) koje služe kao sigurna zakloništa za brodove. U središnjem dijelu otoka prostrano je i plodno polje, na čijoj se sjeveroistočnoj strani smjestilo selo Žirje. Najviši vrh je Kapić (134 m), gradina prethistorijske epohe.

Stanovnici Žirja od davnina su se bavili zemljoradnjom. Uzgajaju vinovu lozu, masline, smokve i povrće a i poznatu vrstu zelene šljive. Uz to je važnu ulogu imalo ribarstvo, jer je more oko otoka bogato ribom. Žirje se ističe prirodnim ljepotama, bistrinom i plavetnilom mora. Otok je dobro povezan brodskim i trajektnim linijama sa Šibenikom te je premrežen cestama, putevima i stazama

  STAZE / Žirje

Muna - Mikavica


13,6 km   •   ???? m
0,45 - 1 h   •   2/5
Detalji   Žirje

Muna - Zvizdulje


13,8 km   •   214 m
1 h   •   3/5
Detalji   Žirje

  SMJEŠTAJ / Žirje

  USLUGE / Žirje