Rogoznica je naselje na samom jugu Šibensko-kninske županije. Rogoznica i naselja koja joj gravitiraju smješteni su na poluotoku nekad zvanom Bosiljina aobilježavaju ga visoka brda u zaleđu i razvedena obala sa velikim i zaštićenim uvalama. Cijelo područje naseljeno je od predpovijestne antike, od neolitika preko ilirskih plemena, grčki i rimskih kolonizatora do prvih tragova naseljavanja Hrvata. Kraj je krševit sa vrlo malo plodne zemlje pa su ljudi u borbi za opstanak gradili kamene terase, suhozide, bunje i kamene bunare i tako stvorili specifičan krajolik zalenih oaza u kamenoj čipki.

Središte Rogoznice nalazi se na nekadašnjem otočiću Kopara smještenom u središtu jedne od najsigurnijih uvala Jadrana.Rogoznica je mirno mediteransko mjesto, idealno za odmor s obitelji i prijateljima. Rado je posjećuju i nautičari zbog jedne od najboljih marina na Jadranu. U centru Rogoznice dominiraju stare kamene kućei rivaprepuna ribarskih brodova što stvara autentičnu mediteransku atmosferu. Veći dio otoka prekriven je borovom šumom te je idealan za šetnju i ostale vrste rekreacija.Plaže u Rogoznici su raznovrsne, a svako naselje nudi skrovita kupališta u brojnim malim uvalama.

Na rtu poluotoka Gradina nalazi se crkvica posvećena zaštitnici rogozničkog puka i luke još od 1722. godine, a veliku povijesnu važnost ima i župna crkva Velike gospe iz 1615. godine.

Od prirodnih znamenitosti svakako vrijedi pogledati slano jezero Zmajevo oko.

Rogoznica je tradicionalno ribarsko mjesto pa svakako probajte riblje specijalitete spremljene prema izvornoj rogozničkoj recepturi.

Zaleđe Rogoznice idealno je za duge biciklističke izlete. Kilometri poljskih puteva kroz maslinike i vinograde uz opojne mirise ljekovitih trava pružit će vam nezaboravne trenutke odmora.

  STAZE / Rogoznica

Crvena staza


23 km   •   426 m
1,30 - 2 h   •   2/5
Detalji   Rogoznica

Zelena staza


23,8 km   •   585 m
1,30 - 2 h   •   3/5
Detalji   Rogoznica

Plava staza


47,3 km   •   928 m
3,30 - 4 h   •   4/5
Detalji   Rogoznica

  USLUGE / Rogoznica